Ευρωχαστούκι στην Τουρκία

Ευρωχαστούκι στην Τουρκία

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ κατά της Τουρκίας πέτυχε το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο, κατά την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Με ομόφωνη απόφασή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την παραβίαση, από μέρους της Τουρκίας, του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ σχετίζεται με την άρνηση της τουρκικής Δικαιοσύνης να καταχωρήσει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα. Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε, επίσης, το ποσό των 100.000 ευρώ που θα πρέπει να αποδώσει η Τουρκία στο Ίδρυμα για υλικές ζημιές και 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η υπόθεση αφορά τρία οικόπεδα κι ένα παρεκκλήσι, τα οποία το Ίδρυμα απέκτησε από δωρεές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη δικαίωση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΕΔΑΔ δικαίωσε και το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, αποφασίζοντας ότι κατάσχοντας το 100 ετών Ορφανοτροφείο η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου.

Το αρχικό άρθρο εδώ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.