Τένεδος Λαμπρός εορτασμός των Φώτων

Τένεδος Λαμπρός εορτασμός των Φώτων από τη μικρή ελληνική κοινότητα

Τένεδος: Λαμπρός εορτασμός των Φώτων από τη μικρή ελληνική κοινότητα

Φώτα από τα παλιά χρόνια του νησιού για την ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου. Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Φώτων στην εκκλησία της Παναγιάς στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων βρέθηκαν εκτός των Ρωμιών του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη, ακόμα και από τη Θράκη.

Η τελετή του αγιασμού των υδάτων

Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλος. Στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος χριστιανός και δυο πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του επισκόπου Κυρίλλου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού, ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι, που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους.

Περιστέρια άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της ρωμέικης ορθόδοξης κοινότητας. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο επίσκοπος Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. «Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει».

Η συνέχεια της ημέρας των Φώτων

Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων, η πρόεδρος της τοπικής ρωμέικης κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενέδιων που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο επίσκοπος Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. Το βράδυ, σε χαρμόσυνο κλίμα, ο Επίσκοπος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς του νησιού. Τους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους, στο γένος και στη ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης παραχωρήθηκαν το 1923 μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία, από την Ελλάδα που κατείχε τα δύο νησιά από το 1912. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους. Οι περισσότεροι πουλώντας τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους. Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού – μιας και η Τένεδος αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για χιλιάδες κυρίως εύπορους Κωνσταντινουπολίτες – βοηθά σημαντικά και τους περίπου 20 εναπομείναντες Ρωμιούς. Αλλά και όσους Τενέδιους της διασποράς, έχοντας ακόμα στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφουν στον τόπο τους.

΄Πηγή: Ναυτεμπορική

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.