Παραδοσιακά επαγγέλματα στην Τένεδο

Παραδοσιακά επαγγέλματα. Η πολιτιστική αξία και η συμβολική σημασία τους στην Ίμβρο και την Τένεδο. Έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, Ριντβάν Γιούρτσεβεν

Παραδοσιακά επαγγέλματα. Στο άκουσμα και μόνο αυτής της φράσης πολλοί ενήλικοι αναπολούν με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια. Τότε, που ακόμη μπορούσε κανείς να δει, για παράδειγμα, κάποιον αγγειοπλάστη να δημιουργεί περίτεχνα αντικείμενα, παπουτσήδες να φτιάχνουν νέα παπούτσια, υφάντρες να συνθέτουν πολύχρωμα τόπια, “αιχμαλωτίζοντας” σε αυτά τα χρώματα της φύσης, ψαράδες με τα καΐκια τους να βγάζουν στη στεριά τα θαλασσινά «δώρα». Να δει, επίσης, κηροποιούς, μεταξουργούς, τσομπάνηδες, μυλωνάδες, μουσικάντες…

Η έρευνα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, στις μέρες μας, αποτελεί αναμφίβολα αναγκαιότητα, ως ένα ακόμη δείγμα σεβασμού στην πολιτιστική μας παράδοση. Και όταν αυτή γίνεται σε τόπους «ελληνικούς», όπως η Ίμβρος και η Τένεδος, τότε σίγουρα αξίζει πολλούς επαίνους, όταν μάλιστα γίνεται από έναν μή Έλληνα.

Ο λόγος για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, Ριντβάν Γιούρτσεβεν (Ridvan Yurtseven), ο οποίος εργάστηκε, εδώ και πέντε χρόνια, με μοναδικό σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική αξία και τη συμβολική σημασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων στα δύο αυτά μικρά πολύπαθα νησιά, στο βόρειο Αιγαίο, έξω από τα στενά των Δαρδανελίων.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Τουρκίας, έγινε σε δείγμα 67 Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο, όπου σήμερα έχουν απομείνει μόλις 250 και 17 Έλληνες, αντίστοιχα, από τους 8.000 συνολικά που ζούσαν εκεί κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα.

«Με ενδιέφερε να ερευνήσω τη δομή της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας την αρμονία που συνέθεταν στην τοπική οικονομία τα παραδοσιακά επαγγέλματα στα δύο αυτά νησιά», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ριντβάν Γιούρτσεβεν, ο οποίος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, όπου παρουσίασε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Ιμβρίων τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

• Αυτάρκης οικονομία

Η οικονομία της Ίμβρου και της Τενέδου είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία, με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίζει τα προς το ζειν, επισημαίνει ο 47χρονος καθηγητής, τονίζοντας ότι τα παραδοσιακά επαγγέλματα διαφυλάσσουν πολιτισμικές αξίες και αυτές πρέπει να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές, ως αξίες-σύμβολα…

Η συνέχεια εδώ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.